Günümüzde haberleşme alanında yapılan çalımalar sayesinden neredeyse yıldızlar arasında dahi haberleşmek mümkün olmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak 1977 yılında fırlatılan 1977 yılında fırlatılan ve “en uzaktaki insan yapımı objeler” diye tanımlanan Voyager 2 ve ikizi Voyager 1 çok önemli örneklerdir. Peki biz onları gönderdikten sonra kontrolünü ve gerekli görevlerini fırlatıldıktan sonra 40 yıl geçmesine rağmen halen daha düzgün bir şekilde kontrol edebiliyoruz? Bu durum ise yakın zamanda haber olacak bir olay olan Voyager 1 uzay aracının yörüngesinde ki sapmadan dolayı 27 yıl aradan sonra uzay aracının Dünya ile bağlantısının kopmasını engellemek amacı ile motorları tekrar çalıştırıldı.
Eski zamanları ele alacak olursak haberleşme araçları genel olarak posta güvercinleri, duman, belirli aralıklarla kuruluş kulelerde yakılan ateşlerdir. Bunlar hem zaman alıcı hem de çok meşakkatli işlerdi. Bu süreyi kısaltmak için elektriğin bulunuşundan sonra teller üzerinden kurulan bir iletim ağı sayesinde uzun mesafeler arasında mors kodu ile anlamlandırılabilecek olan elektrik sinyalleri gönderilmeye başlandı. Fakat bu sistemde de büyük eksiklikler bulunuyordu. Gönderilecek veri hatta aktarıldığında çok hızlı iletiliyordu fakat mesajın iletildiği istasyonda da bir posta memurunun bu mesajı mors kodundan çevirmesi gerekliydi ve doğal afetler sonrası sistemin zarar görmesi ise hiç kaçınılmaz bir durumdu. Ve hala gezegenimiz atmosferinden dışarı çıkamadığımızı da unutmayalım.
Fazla uzun zaman geçmeden kablosuz enerji alanında çalışmalar yürüten Nikola Tesla tasarladığı bir sistem vasıtasıyla ilk kez Houston Sokağındaki (Newyork) laboratuvarından 40 km uzaktaki Hudson Nehrindeki bir tekneye kablosuz iletim sağlamıştı. Bunun 1895’te yanan laboratuvarında yaptığı da düşünülüyor. Tesla radyo(telsiz) ilişkin antenlerden, radyo alıcılarına kadar herşeyi keşfetse de , radyo keşiflerini yakından takip ederek çalan Guglielmo Marconi tarafından bulunmuş gibi gösterildi. 1943’te ABD Yüksek Mahkemesi Tesla’nın patentinin önceliği olduğunu tanısa da , Marconi radyonun babası olarak bilinmektedir. Tesla’a Marconi’nin patentlerini çaldığını bilmekteydi ve Marconi için şöyle demişti, “ Marconi iyi bir adam. Bırakın devam etsin. Benim patentlerimin 17 tanesini kullanıyor,”demiştir.
Bu sebeple iletişim alanı zamanın dahilerinden Nikola Tesla sayinde bir çağı atlamış oldu. Fakat işler bununla kalmadı. Zamanla artan gereksinimlerden dolayı sistemler gelişti, güç tüketimi, soğutma, ve haberleşme hızı gibi bir çok unsur artık göz ardı edilemez oldu. Bizler ise bu projede sizlere haberleşme alanında artık büyük küçük neredeyse her kullanıcının edinebildiği ve kolay kullanımı sayesinde günün her anında bizlere dış dünyadan haber almamızı sağlayan bir FM alıcı ve verici çifti yaptık. FM olarak tanımlamak istediğimiz şey ise bir modulasyon tekniğidir.
Modulasyon ise iletişim teknolojisinde bir taşıyıcı sinyal ile asıl gönderilmek istenen bilgi sinyalinin birleştirililmesinden ibaret bir işlemdir ve kısaca modul etmek olarak anılır.
Radyo devremiz DC 9-12 volt ve 300mAh ile çalışmaktadır. (Akım yetersiz olduğu için 9 volt pil tavsiye edilmez.) Devreyi pille çalıştırmak isterseniz 6 lı kalem pil yatağı (4lü ve 2li pil yatağını birbirine seri bağlayarak.) kullanmanız gerekmektedir. Radyonun anten bağlantı kısmına , çubuk anten veya anten vazifesi görecek 50 santim uzunluğunda herhangi bir kabloyu devreye lehimledik. Radyomuzun frekans ayarı BB105 varikap diotun üzerine düşen gerilime göre kapasite değişerek 220 K lık potansiyo metre ile ayarlaması yapılmıştır. Devrede kullanılan iki ana elemandan birisi TDA7000 radyo alıcısı , diğeri ise AN7112 ses çıkış entegresidir. Radyonun frekans aralığı 88-108MHz olup ses çıkış gücü ortalama 1watt tır.
Kullanılan malzemeler:
2x 4,7nF
3x10nF
2x100nF
2×3.3nF
22nF
220nF
1nF
330pF
150pF
220pF
47pF
100pF
180pF
39pF
68nF
3.3uF16v
470uF16v
100uF16v
47uF16v
100uF
18pinEntegre soketi
TDA7000
AN7112
BB105 varikapdiot
0.1uHdirenç tipi bobin
5.1 v zener diot
10k pot
220k pot
sürgülü anahtar
2 li klemens
1N4007 diot
led lamba
10R,47R,5K6,27K,22K,2K2,220R
8 Ohm 0.25 v hoparlör
MALZEMELERİMİZ.
SALİHA GÜLSÜM CAN
YÜCEL YEŞİLTEPE
MERT ALİ KAYA
GÖKHAN İNCE
PROJENİN TANITIMI
PROJENİN ÇALIŞMASI