Menü

Industria farmaceutică din România, mai profitabilă ca niciodată

21 Temmuz 2025 - Genel
Rate this post

Conform studiului Federaţiei Europene a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (EFPIA), avem acces la doar 17% dintre noile medicamentele aprobate la nivel european. Campionii UE sunt Germania, cu o rată de acces de 88%, Italia – cu 77% și Austria – cu 75%. Dar și în țările din Sud Estul Europei acest indicator este superior celui înregistrat de România.

Însă la capitolul „Plăți restante” situația nu mai este atât de îmbucurătoare. Analiștii atrag atenția asupra unei evoluții în privința plăților restante în 2020, unde deja s-a înregistrat o dublare, adică un avans de aproape 100%. Aproape 50% dintre acestea au fost facturi restante ale companiilor către furnizorii lor.

Pentru anul 2021, societatea a raportat o cifră de afaceri de 204 milioane de lei și un profit de 6 de milioane de lei. Pentru anul 2021, societatea a raportat o cifră de afaceri de 243 milioane de lei și un profit de peste 7,5 de milioane de lei. Pentru anul 2021, societatea a raportat o cifră de afaceri de 250 milioane de lei și un profit de peste 4,6 de milioane de lei. Pentru anul 2021, societatea a raportat o cifră de afaceri de 313 milioane de lei și un profit de 12 de milioane de lei.

farmaceutice România

A raportat o cifră de afaceri de 180 de milioane de lei în 2022 și un profit de 9,4 milioane de lei. Pentru anul 2021, societatea a raportat o cifră de afaceri de 215 milioane de lei și un profit de 12,8 de milioane de lei. Pentru anul 2021, societatea a raportat o cifră de afaceri de 348 de milioane de lei și un profit de 29,7 de milioane de lei. De exemplu, Irlanda, cu o populație de trei ori mai mică decât România, a generat 28,8 miliarde de euro din producția de medicamente. Aceste diferențe semnificative nu reflectă lipsa de potențial a României, ci mai degrabă un mediu economic care, în ultimele două decenii, a descurajat investițiile în producție, cercetare și dezvoltare în industria farmaceutică. Aesculap Prod, cu sediul la Târgu Mureș, a înregistrat o cifră afacere în creștere în 2019 – aproape 12 milioane de lei, cu un profit net de 2,5 milioane de lei.

Anul trecut, sectorul producătorilor farma a avut o evoluție ascendentă, care confirmă potențialul de creștere din acest domeniu. Actorii implicați afirmă însă că, pentru ca acesta să poată fi valorificat, sunt necesare măsuri de susținere din partea statului și chiar introducerea de facilități fiscale. Argumente pertinente dacă ținem cont de costurile pe care le presupune dezvoltarea acestui sector. Nu doar pe zona de producție, ci și pe cea de dezvoltare cercetare. Acționar majoritar al Biofarm SA este fondul de investiții SIF Muntenia SA, societatea de investiții deținând peste 51,5% din acțiunile Biofarm.

Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea

farmaceutice România

Evoluția afacerilor farmaciilor a fost constantă în ultimii ani pe piața autohtonă, așa cum reiese din analize de piață și din raportările anuale ale companiilor din domeniu, dar și din analizele datelor platformei Termene.ro. Conform estimărilor Federaţiei Europene a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice, România se situează în jumătatea inferioară a clasamentului țărilor producătoare de medicamente de pe continent. Elveția este pe prima poziție, cu o valoare a producției interne de medicamene de 59 de miliarde de euro. În acest context, revine în atenție situația deficitară a românilor.

farmaceutice România

Pharma & Hospital Report: evoluția pieței farmaceutice din România – trimestrul 2/2024

Germania este cea mai importantă piață externă pentru cele 2 fabrici Zentiva din România, însă grupul exportă din țara noastră și în Marea Britanie, Franța, Italia, Elveția sau Cehia. Revenind la situația de anul trecut din România, volumele de producție au scăzut, potrivit aprecierilor specialiștilor în domeniu. O veste bună însă este faptul că diminuarea nu a dus și la concedieri. Numărul angajaților din acest sector de activitate a rămas relativ identic, de aproximativ 9.600 de persoane. Exporturile, deși crescuseră cu 71,3%, nu ajunseseră decât la 680 de milioane, adică au fost de trei ori mai mici. Diferența de aproape 1,4 miliarde de euro rezultată reprezintă aproape 15% din deficitul comercial al României.

Forma din Cipru este un vehicul tranzacțional folosit de compania germană farmaceutică Dr. Max, societate care este și realul beneficiar. Industria farmaceutică din România are un potențial economic enorm, generând o valoare adăugată brută semnificativ mai mare decât media celorlalte sectoare industriale din Uniunea… Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

farmaceutice România

Industria farmaceutică din România, mai profitabilă ca niciodată

Cifra de Steplex afaceri a celor două firme a fost de peste 1,53 miliarde de lei. Anca Vlad (cu 60%) și Alexandru Vlad (40%) dețin acțiunile companiei farmaceutică. Catena-Fildas este cel mai mare grup farmaceutic cu investitori locali.

Araç çubuğuna atla