Menü

555 ZAMANLAYICI KULLANARAK YANGIN ALARM DEVRESİ YAPIMI

10 Aralık 2017 - Baskı Devre
555 ZAMANLAYICI KULLANARAK YANGIN ALARM DEVRESİ YAPIMI
4.8 (96.67%) 36 votes

Yangın Alarm Sistemi

Yangın alarmları, özellikle bankalar, veri merkezleri ve benzin istasyonları gibi modern binalarda ve mimarilerde asal ihtiyaçtır. Duman veya ısıyı algılayarak çok erken ortamda yangın algılarlar ve insanları yangın konusunda uyaran bir alarm verirler ve önleyici önlemler almak için yeterli zaman tanırlar. Ölümcül ateşin neden olduğu büyük kayıpları önlemekle kalmaz, bazen hayat kurtarıcı olduğunu da kanıtlar. Burada ateşi algılayacak ve alarmı tetikleyecek olan 555 Zamanlayıcı IC yardımıyla basit bir yangın alarm sistemi inşa ediyoruz.

 

Devrenin ana bileşeni, yangın dedektörü veya yangın algılayıcısı olarak kullanılan termistör’dür. Termistör, sıcaklığa göre direnci değişen sıcaklığa karşı dirençli direnç direnci sıcaklık artışı ile azalır ve tersi de geçerlidir.Devreyi, özellikle Thermistör, NPN transistor ve 555 Zamanlayıcı IC olmak üzere üç bileşen kullanarak kurduk.

 

Devrenin çalışma prensibi:

Burada 555 zamanlayıcı entegre(IC) , Alarm (Buzzer) titreşen bir ses üretebilmesi için Astable modunda yapılandırılmıştır . Astable modunda, C kapasitörü R1 ve R2 direncini 2/3 Vcc’ye kadar şarj eder ve 1 / 3Vcc’ye ulaşıncaya kadar R2 boyunca boşaltır. Şarj süresi boyunca 555 IC’nin OUT PIN 3’Ü YÜKSEK ve şarjın boşalması süresince DÜŞÜK kalmaya devam eder ve titreşir. 555 yüksek olduğunda, Bip sesini bir bip sesi çıkışı pinine bağladık, bip sesi çıkardı. R2 ve / veya kapasitör C değerini ayarlayarak alarmın salınım frekansını kontrol edebiliriz

 

Devrede kullanılan malzemeler:

555 Zamanlayıcı IC

BC 547 NPN transistör

Termistör (10K)

Dirençler (1K, 100K, 4.7K)

Potansiyometre (1M)

Kondansatör (10Uf)

Buzzer

Batarya (9V)

 

Devre şeması ve açıklaması:

Yukarıdaki şekilde yangın alarmının devre şemasını görebilirsiniz . YANGIN yoksa, termistör 10k ohm kalır. Ve transistör ON durumda kalır, çünkü transistörün baz emitörü boyunca yeterli gerilim vardır ve bu da ON yapar. Transistör AÇIK olduğunda, Pin 4 (RESET) Toprak’a bağlanır ve Reset pin Topraklandığında, 555 IC çalışmaz.

Şimdi Termistörü Ateşten ısıtmaya başlayınca direnci azalmaya başlar ve direnci azaldığında Transistör tabanındaki voltaj düşmeye başlar ve voltaj çalışma voltajından daha düşük olduğunda (temel emitör voltajı V BE ) Böylece, transistör OFF olur.Transistör KAPALI olduğunda, 555 zamanlayıcı IC’nin sıfırlama pini R3 boyunca pozitif voltaj alır ve 555 IC çalışmaya başlar ve zil bip sesi çıkarır.

Devreyi nasıl oluşturduk?

Öncelikle devreyi board üzerine kurduk ve çalıştırdık,

Daha sonra proteus programı ile pcb tasarımı yaptık,

Kuşe kağıdını çıktı alarak ütü yardımıyla bakır plakete aktardık,

Dremel kullanarak devre elemanlarını bağlamak için delikleri deldik,

Devre şemasına bakarak malzeme dizilimini gerçekleştirdik,

Lehim işlemini yaptık,

Son olarak devreye 9V besleme vererek devreyi test ettik.

PROJEYİ HAZIRLAYANLAR

-MEHMET EMİN DURMAZ (2014110216001)

-KERİM KAYDI (2015110216016)

-BURAK GÖZÜNGÜ (2014010216005)

-İLYAS MUNAS (2012010216063)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Araç çubuğuna atla