Ses kayıt devresinin devre şeması şekildeki gibidir.
Başlangıç olarak baskı devre için plaketi istediğimiz ölçülere göre belirleyip ardından kesme işlemini gerçekleştiriyoruz.
Proteusta çizdiğimiz devremizi asetat kağıdına daha önceden aktarmıştık.
Asetat kağıdındaki devremizi ütü yardımı ile bakır plakete çıkardık. Bu işlemi gerçekleştirirken bakır plaket üzerinde ütüyü 10-15 dk beklettik
Sıcak olan bakır plaketi soğuk su altında kağıdı kendi atana kadar tuttuk.
Devremizin baskı devre şeması aşağıdaki görseldedir.
Baskı devrenin daha iyi çıkması için bakır plaketin yüzeyini hafifçe zımparaladık. Bu işlemlerden sonra bakır plaketi derin bir kap içerisine yerleştirdik. İçerisine bir miktar demir3klorür ve bir miktar kaynamış su ilave ettik. Demir3klorürün plaketin her yerine ulaşması açısından yaklaşık 10 dk kadar kabımızı salladık.
Baskı devresi hazır hale gelen projemizin; bakır plakette bulunan bağlantı noktalarına göre ince uçlu matkap yardımıyla delme işlemini gerçekleştirdik. Bu işlem süresi diğer adımlara göre daha uzun sürmüştür bunu sebebi ise yüzeyin kayganlığı ve bağlantı yollarının birbirine çok yakın olmasıdır.
Bu adımdan sonra devre elemanlarımızı bakır plakaya yerleştirerek lehim öncesi son kontrollerini yaptık.
Doğru yerleştirilen yarı mamülleri lehimleme işlemine geçtik. Lehimleme işlemi esnasında baskı devrenin yolları birbirine çok yakın olduğu için kısa devre oluşmaması için özen gösterdik. En zorlu aşama bizim için lehimleme işlemi oldu.
Ardından kendi yaptığımız ayarlanabilir güç kaynağı ile ses kayıt devremizi çalıştırdık. Devremizin ayarlanabilir güç kaynağı ile çalıştırılması aşağıdaki görselde mevcuttur.
Son olarak ses kayıt devremizin çalışmasını kontrol etmek için 9V pil ile besleme yaptık ve devremizi çalıştırdık. Devremizin 9V pil ile çalıştırılması aşağıdaki görselde mevcuttur.
Ses kayıt cihazının yapım aşamaları hızlandırılmış bir şekilde aşağıdadır.
Ses kayıt cihazının YouTube videosu aşağıdadır.
SES KAYIT CİHAZINI YAPANLAR:
HAVVA NUR PALA
İREM DİRANCI
MELTEM DİLEK
GÜLSÜM KELEBEK