Menü

Termostat Ayarlı Fan Kontrol Devresi

8 Aralık 2017 - Baskı Devre
Termostat Ayarlı Fan Kontrol Devresi
4.5 (90%) 2 votes

TERMOSTAT AYARLI FAN KONTROL DEVRESİ

Merhaba Arkadaşlar;
Cihaz genel olarak 0-100 derece arası 0.1 derece hassasiyetinde ve 0 ile (-50) arasında 1 derece çözünürlükte kontrol yapabiliyor.Negatif Sıcaklıklarda 1 derece çözünürlükte kontrol yapmasının sebebi devrede sadece 3 dijit olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden Negatif sıcaklıkların hem gösterilmesi hemde kontrolü 1 derece çözünürlükle yapılır. Pozitif sıcaklıklarda böyle bir durum söz konusu değildir. Sıcaklık kontrolü 0.1 derece çözünürlükte gösterilip kontrol edilir.
Cihaza Eklediğim yeni özelliklerden birisi ise iki adet çalışma modu bulunması. Isıtma modu (Poz) Ve soğutma modu(Neg) olmak üzere iki ayırabiliriz.
Bu çalışma modlarını dahada ayrıntılı olarak anlatayım.
Cihaz pozitif mod da çalışıyorken sıcaklık değeri Ayarladığımız Set değerinin altına inince röle devreye girer.
Örnek vermek gerekirse;
Devre pozitif modda çalışıyorken Diyelim ki Set değerini 27.4C olsun. Tolerans Değerimiz ise 2.3Colsun. O halde Rölenin devreye girme sıcaklığı 25.1C olacaktır. Sıcaklık 27.4 olunca röle devre dışı kalır.
Başka bir örnek vermek gerekirse Yine Devre pozitif modda çalışıyorken diyelimki Set değerimiz -36C olsun. Tolerans değerimiz ise 3 derece olsun. O halde Rölenin devreye girme sıcaklığı -39 derece olacaktır.
Sıcaklık -39 ise veya dahada düşük ise röle devreye girer. Sıcaklık değeri Set değerine ulaşır veya set değerinin üzerine çıkar ise Röle devre dışı kalır. Pozitif modda iken sistem bu şekilde çalışıyor. Yani ortam sıcaklığını arttırmak amaçlanıyor.
Diğer çalışma modu olan negatif modda ise hemem hemen buradaki işlemlerin tam tersi yapılır.
Anlaşılması açısından aynı değerlerle örnek vereyim.
Yine Set Değerimiz 27.4C olsun. Tolerans Değerimizde yine 2.3C olsun. Değerlerimiz bu şekilde olunca Rölenin devreye girme sıcaklığı 29.7C dir. Sıcaklık bu değere ulaşınca veya bu değerin dahada üzerine çıkarsa röle devreye girer. Sıcaklık değeri Set değerimize ulaşır veya Set değerimizin dahada altına inerse röle devre dışı kalır.
Başka bir örnekle Set değerimiz -36C olsun. Tolerans değerimiz de yine 3 derece olsun. Değerler böyle olunca Sıcaklık değeri -33C ye ulaşınca veya bu değerden daha yüksek olursa röle devreye girer. Sıcaklık değeri Set değerine ulaşınca veya daha düşük sıcaklıklara inerse röle devre dışı kalır.
Genel olarak Sistemin çalışması bu şekildedir.
Devrede dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır. Normalde Pozitif değerlerde set değeri 0-99 derece arası 0.1 derece hassasiyetinde tolerans değeri ise 0 ile 5.0 derece arası ayarlanabiliyor. Negatif sıcaklıklarda Set değeri 0 ile (-50) arası 1 Derece hassasiyetinde tolerans değeri de 0 ile 5 derece arası ayarlanabiliyor. Burada dikkat edilmesi gerekenler Set değerinin tolerans değerinden küçük olmamasıdır. Küçük olmasının kontrol açısından bir sakıncası yoktur fakat negatif sıcaklıklarda 1 derece hassasiyetinde ekranda gösterim yapıldığı için Eğer Rölenin çalışması gereken değer tam sıcaklık değer değilse sıcaklık değeri set değerine eşitlenmesini anlık olarak göremezsiniz.
Bir örnekle açıklayayım. Diyelim ki Set değerimiz 3.5C olsun tolerans değerimiz ise 5C olsun. O halde Rölenin devreye girmesi gereken sıcaklık -1.5C olacaktır. Bu konuda bir problem yoktur. Sıcaklık -1.5 derece olunca röle devreye girer. Fakat sıcaklık negatif olunca ekranda sıcaklık 1 derece çözünürlükle gösterilir. Bu Yüzden eksi değerlerde virgülden sonraki hane görülmez. Bu işlemin aynısı Devre Negatif modda çalışıyorken de geçerlidir. Ben pek sorun olacağını düşünmedim açıkçası Sonuçta kontrol işlemi yine yerine getiriliyor.
Devreye set değeri girmek için SET tuşuna Ekranda Set yazısı görülünceye kadar basılır. Set yazısı görüldüğünde set tuşuna basmayı bırakırsanız set ayar menüsüne gider. Eğer Set yazısını görüpte basmaya devam ederseniz belirli bir süre sonra Çalışma modu menüsüne gidersiniz. O an Devre hangi Modda çalışıyorsa Poz veya Neg olmak üzere ikisinden biri ekranda görülür.
Menülere giriş bu şekilde Yapılıyor.
Set menüsünde Ayarlar eski devredeki gibidir. 0-99 arası 0.1 derece çözünürlükle ayarlanır. 0 ile -50 arası 1 derece çözünürlükle ayarlanır. Ayarlar yapıldıktan sonra tekrar set tuşunu basılarak hassasiyet menüsüne gidilir. Orada da ayarlar set menüsündeki gibidir. Ayarlar yapılıp set tuşuna basılarak ana çalışma moduna dönülür.

ÇALIŞMA MANTIĞI

İlk ön akım 12 volt devremize uygulanır koruma diyotu 1n4007 üzerinden geçen akım 7805 ulaşır burada regüle edilen akım çıkışta 5 volt olur 100 nf ile filtre edilir 47/25 üzerinde geçer buradaki 47/25 kondan akım düşmelerinde kapasite sağlaması içindir 5 volt akım işlemci çalışma akımı olan 5 volt için gerekli olup 5 volt degerimiz işlemciye ulaşır 4k7 üzerinden MCLR pinine bir değer alınır 5 volt seviyesinde işlemci içerisindeki yazılım doğrultusunda görevine başlar ilk yazılım ekran değeri kumutlarıdır alt satır yazılım mantığındaki çalışması gereken komutlardır…

Devrenin Ares Çizimi

Devrenin Şeması

Devenin Plaket Üzerinde Eleman Dizilimi

PCB BASKISI

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Araç çubuğuna atla