Axidraw ‘ ın kara kalem çalışmasına bir örnek.
///////////////////// AXIDRAW //////////////
Axidraw clone mini CNC kalemli çizicidir.
Üretiminde 11 adet 3d printer ile yaptığımız PLA parçası vardır ve yaklaşık olarak 28 saat sürmüştür.
- 4 Adet 8mm düz çubuklar ( 2 tanesi 600mm , 2 tanesi 350 mm benim kullandığım)
- 2 Adet Nema17 step motor
- 8 Adet LM8UU
- 2 Adet GT2 Kasnak (20 diş)
- 10 Adet F623ZZ Rulman
- 1 micro servo SG90
- 1 Arduino Uno
- 1 CNC Shield
- 2 Pololu jumper çubuklar (motor sürücüler için)
- 170 cm GT2 kayış (2m alın)
- 2 Adet M10 Sonsuz vida(600mm olacak)
- 8 Adet M10 somun
- 8 Adet 30mm M3 vida somunla beraber
- 8 Adet 6mm M3 vida
- 4 Adet 16mm M3 vida somunla beraber
- 4 Adet M3 pul
- 2 Adet 15mm M3 vida
- 1 Adet 12V 2A güç kaynağı
- 1 UBS kablo
- 1 Adet kalem
- A3 kağıt
Kullanılmıştır.
Montaj kısmı çok basit bastırdığımız 3d printer ürünlerini demir çubuklarla desteklemek ve 2 metrelik GT2 kayışı ile kalibrasyon ayarını yapmamız gereklidir. Arduino ve CNC shield i üstüste birbirine bağlayarak motor sürücü yerlerine koyup gerekli bağlantıları kablo ile birleştirmekten ibarettir. Zorlanacağınız kısım software kısmı ve bunu yüklediğim videoda açıkça anlayabilirsiniz. Mantık olarak birbirine iki paralel nema17 step motorlar aynı anda (+) yöne döndüğünde kalem y+ yönünde hareket edecektir (-) yöne döndüğünde ise y- yöne hareket edecektir. Motorların biri sabit dururken diğeri (+) yönde döndüğünde kalem x+, (-) yöne döndüğünde kalem x- yöne dönecektir. Lakin asıl kısım makinanın kalemin nerde olduğunu bilmesi ve ona göre hareket etmesidir. Kalemin başlatmak istediğimiz noktayı referans olarak alması ve sonrasında makina da saniyede 20 koordinat göndererek oralara gitmesi ve aynı esnada çizim yapması beklenilmektedir. Bu koordinatları ise yazdırmak istediğiniz metni İnkscape programından .gcode uzantılı dosyaya aktarmanız devamında bu .gcode uzantılı dosyayı makinaya saniye saniye hangi koordinata gitmesini söyleyen Universalgcodesender programını kullanmanız gerekmektedir. Makinayı bu iki programa tanıtmalı ve gerekli ayarları yapmanız gerekmektedir. Arduino da kullanılan kütüphane Gbrl Hacked adlı kütüphanedir. 3d printerlarda kullanılan yazılımın hacklenmiş türevidir. Aradaki fark birisi dilimleme programı ile parçaları oldururken Axidraw da path mantığı işlenmekte ve yazıların içi doldurulmamaktadır.
Bu makinada çok küçük detaylı baskı devrelerinizde elinizin titreme durumu göz ardı edilemediği için yapılması mümkün olmayan devreleri çizebilirsiniz. Kara kalem çalışması yapabilir isterseniz modifiye edip lazer takıp gerekli montajların ardından lazer kesim bile yapabilirsiniz.
Çalışma mantığı CNC tezgahlarındakine benzediği için adı mini CNC ile anılmaktadır.
Bu projede emeği geçen malzeme temin görevlisi Beytullah YILDIZ , Devre ve 3d baskı montajlarını yapan Burak DEMİRKIRAN ve YUSUF FURKAN ÜNAL’a teşekkürlerimi sunuyorum. Kalibrasyon montaj sofware kısımları hep beraber yapılmıştır.
Teşekkürler.
///////////////// AXIDRAW ////////////////